Wednesday, February 27, 2008

Αλήθειες και ψέματα για τα blog

Τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος γίνεται σχετικά με τα blog, το περιεχόμενό τους, τον τρόπο χρήσης τους, την ανωνυμία των σχολιαστών ή και αυτών που έχουν τις συγκεκριμένες σελίδες.
Ο όρος του blog έγινε γνωστός από την τηλεόραση στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας με τον γνωστό τρόπο της… διαστρέβλωσης. Ακούμε πολλά και διάφορα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το blog είναι ένα μέσω επικοινωνίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ενημέρωση. Συνεπώς δεν μπορεί να ενταχθεί σε νόμους περί Τύπου και όλα όσα συνεπάγονται. Αποτελεί απόψεις σκέψεις του διαχειριστεί με τις οποίες άλλες φορές συμφωνούν ή διαφωνούν όσοι το επισκέπτονται και θελήσουν να καταθέσουν επώνυμα ή ανώνυμα με ψευδώνυμο ένα σχόλιο.
Το σχόλιο αφορά το άτομο που το γράφει και αν θέλουμε να μιλάμε για ελευθερία λόγου δεν θα πρέπει να υπάρχει λογοκρισία.
Ο διαχειριστής δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος στέλνει το σχόλιο ούτε τι σκοπούς εξυπηρετεί.
Η ΕΣΗΕΑ που εδώ και μία δεκαετία που το internet γνωρίζει έξαρση δεν έχει καταφέρει να εντάξει ως μέλη της άτομα που εργάζονται σε ειδησεογραφικά portal δεν μπορεί παρά να κάνει τίποτα. Σκεφτείτε ότι ακόμα και μέλη της που επιθυμούν να εργαστούν σε ειδησεογραφικά portal δεν αναγνωρίζει ότι κάνουν δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Πως λοιπόν παίρνει θέση σε αυτό, όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της;
Μία απόφαση χρειάζεται για τα ειδησεογραφικά portal και έτσι τα blog δεν θα έχουν θέση ενημέρωσης όπως και δεν είναι αυτή η δουλειά τους.
Και για να δείτε ότι και σε αυτόν τον τομέα είμαστε πίσω, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να προστατέψει τους δημοσιογράφους, το επάγγελμά τους, την ενημέρωση, αλλά και το προϊόν της που δεν είναι άλλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιτρέπει στους αθλητές να έχουν blog. Μόνο που έχουν χρήση «ημερολογίου», κάτι δηλαδή σαν… ψυχανάλυση, χωρίς φωτογραφίες, πολιτικά σχόλια, και βίντεο.
Όσο για νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτές δεν χρειάζονται να γίνουν, επειδή πολύ απλά νομικό καθεστώς για παρανομίες υπάρχουν, όπως και τρόποι ανεύρεσης όσων χρησιμοποιούν τα blog για «πονηρούς» σκοπούς. Τα περί χειραγώγησης είναι και αυτά «πονηρά».
Η Ελευθερία του λόγου και της έκφρασης ξεκινά από το Σύνταγμα και κανείς νόμος δεν μπορεί να την καταλύσει.

No comments: