Tuesday, February 12, 2008

Τελικά ΕΜΕΙΣ φταίμε !!!

Τελικά ποιος φταίει για την ακρίβεια στην αγορά και τις τιμές που «καίνε»; Μα ποιος άλλος, ΕΜΕΙΣ !!! Το ακούσαμε και αυτό.
Όταν το κράτος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, ελέγχοντας όποιους θέλει και όποτε θέλει, τότε για τις τιμές στα προϊόντας φταίει ο καταναλωτής.
ΕΜΕΙΣ, δηλαδή που δεν κάνουμε έρευνα αγοράς πριν αγοράσουμε για να διαπιστώσουμε ότι τα καλά προϊόντα έχουν την ίδια τιμή, ενώ οι διαφορές επικεντρώνονται στα «σκουπίδια».
Προχθές ακούσαμε τον υπουργό ανάπτυξης, κ. Φώλια, να λέει ότι ο καταναλωτής δεν κάνει καλή έρευνα αγοράς. Η πολιτεία, που όχι απλά παρατηρεί αυτό το καθημερινό ράλι τιμών, αλλά δίνει έγκριση για μεγαλύτερες αυξήσεις από τον πληθωρισμό – βλ. ΔΕΗ 7% και 7% - δεν έχει καμία ευθύνη;
Μα φυσικά και έχει ευθύνη η Κυβέρνηση.
Την μεγαλύτερη.
Τι κάνει για τον εναρμονισμό τιμολογιακής πολιτικής των μεγάλων εταιριών και τα καρτέλ; Τίποτα. Θυμηθείτε την υπόθεση γάλακτος και τους κουμπάρους. Βέβαια με συστηματικούς ελέγχους πολλά ακόμα προϊόντα θα μαθαίναμε ότι ακολουθούν την ίδια τακτική.
Ο καταναλωτής το βλέπει στο ράφι. Μόνο η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και οι υπεύθυνοι.
Όσο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κάθε άλλο παρά ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι. Πιέσεις ασκούν κατά τη δέηση των κυβερνόντων.
Γιατί δεν ξεκινά η πολιτεία να κάνει έναν κοστολογικό έλεγχο σε 50 βασικά προϊόντα και μετά να δούμε με τι κέρδος δουλεύει ο παραγωγός και πόσα χρήματα πληρώνει ο καταναλωτής τελικά για να το αγοράσει.
Οι διαπιστώσεις θα τρομάξουν…
Ας γίνουμε επιτέλους κράτος.
Έλεος τέλος πάντων…

No comments: