Tuesday, February 26, 2008

Μακριά από την «πραξικοπηματική» λογική

Μιλάμε πολλές φορές για το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες που διέπουν τις σχέσεις κρατών, τη δημιουργία ανεξάρτητων χωρών, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έννοιες πολύ σημαντικές, που έχουν καταφέρει, άλλες φορές με περισσότερη και άλλες με λιγότερη επιτυχία να βάλουν τάξη, να σταματήσουν πολέμους και να οριοθετήσουν τα σύνορα του σύγχρονου κόσμου.
Δυστυχώς όμως το παράδειγμα του Κοσόβου έρχεται να ανατρέψει όλους τους νόμους, τις συνθήκες, αλλά και τα σύνορα. Και όλα αυτά μάλιστα σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια.
Μία περιοχή που έδωσε την αφορμή και για τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Η υπόθεση Κόσοβο δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι προφανής, όλα συμβαίνουν έξω από την πόρτα μας και ο δεύτερος διότι δεν είναι δυνατόν να μην αντιδρά κανείς σε μία «ετσιθελική» συμπεριφορά μίας Υπερδύναμης, επειδή δεν τους βολεύει το συγκεκριμένο καθεστώς.
Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να μην είναι ορθόδοξοι, ή Σερβικής καταγωγής στη συγκεκριμένη περιοχή μιας χώρας όπως η Σερβία, όμως δεν είναι δυνατόν να ανεξαρτητοποιούνται από μόνοι τους και να βρίσκουν στήριξη.
Θα πείτε, πρώτα είχαν τη στήριξη και μετά έκαναν την κίνηση, αλλιώς δεν θα… μιλούσαν.
Σωστό, για αυτό και δεν υπάρχει προηγούμενο σε άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα που για δεκαετίες είναι άλυτα.
Η Παλαιστίνη για παράδειγμα δεν έκανε τέτοια μονομερή κίνηση αναγνώρισης, ούτε φυσικά η Τουρκική μειονότητα στη Γερμανία που απαριθμεί πλέον τους ενός εκατομμυρίου κατοίκων.
Υπήρχε ποτέ περίπτωση να ανεξαρτητοποιηθεί η China Town στη Νέα Υόρκη ή ακόμα και η περιοχή της Αστόρια;
Φυσικά όχι.
Αυτά δεν γίνονται.
Και είναι λογικό. Όλοι πιστεύουμε στις ατομικές ελευθερίες των πολιτών, στα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν οι μειονότητες ακόμα και η μουσουλμανική στην Ελλάδα, αλλά από την προάσπιση των δικαιωμάτων μέχρι την ανεξαρτητοποίηση μεσολαβεί πολύς δρόμος…Οι Σέρβοι θα πρέπει να σεβαστούν – κυριολεκτικά – τη διαφορετικότητα της περιοχής τους Κοσόβου, όμως αν η υπόθεση Κόσοβο γίνει αποδεκτή από τα υπόλοιπα κράτη, τότε που ξέρετε μπορεί οι χώρες που το πράττουν να δυναμιτίζουν την ίδια τους την ύπαρξη…

No comments: