Monday, February 4, 2008

Ασφαλιστικό από λάθος βάση…

Το πρόβλημα που θα απασχολήσει την κοινωνία όχι μόνο τους επόμενους μήνες, αλλά και πάλι τα επόμενα χρόνια, είναι το ασφαλιστικό. Θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια για να μπορέσει το σύστημα να καλύψει τις ανάγκες του.
Το όριο ηλικίας λένε θα αυξηθεί για άνδρες και γυναίκες, ενώ μείωση θα υπάρχει και στις αποδοχές των συντάξεων και των επικουρικών. Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να κρύψει η κυβέρνηση τα σχέδια, κάπως έτσι θα εξελιχθούν.
Είναι αναμενόμενο.
Και αυτό γιατί πάντα αρχίζουμε από τη λάθος βάση. Ή καλύτερα από την εύκολη λύση, την προφανή, την περικοπή των καταβολών.
Αυτή όμως είναι μία εντελώς λάθος προσέγγιση. Δεν λέμε ότι τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν πρόβλημα. Υπάρχει έλλειμμα και μάλιστα σημαντικό. Γιατί όμως να πληρώσουν τη νύφη οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν κανονικά τις κρατήσεις;
Απάντηση κανείς δε δίνει στο ερώτημα.
Και δεν δίνει γιατί επί της ουσίας κανείς δεν θέλει να πει τα πράγματα όπως έχουν.
Δεν θα ήταν καλύτερο να καταβάλει το κράτος τα χρέη του και από εκεί και πέρα να αρχίσει η κουβέντα, αν πρέπει να γίνει.
Με το κράτος να χρωστά περίπου 10 δις ευρώ, είναι πολύ εύκολο για τον οποιοσδήποτε να καταλάβει ότι η όλη κουβέντα θα ξεκινούσε από διαφορετική βάση και το κυριότερο για διαφορετικό στόχο.
Μέχρι την αύξηση των ορίων ηλικίας και την περικοπή των συντάξεων πολλά μπορούν να γίνουν.
Ας καλύψει το κράτος τις οφειλές του και ας δώσει παράταση πέντε χρόνια στα ταμεία να ορθολογικοποιήσουν τα έξοδα και τις δαπάνες τους, να εκσυγχρονιστούν και να μηχανογραφηθούν και μετά ξανασυζητάμε.
Γιατί πως είναι δυνατόν να υπάρχουν ταμεία που όχι δεν παρουσιάζουν έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα ενώ οι παροχές που δίνουν είναι 10 φορές καλύτερες και μεγαλύτερες από αυτές τους ΙΚΑ.
Και γιατί αυτά τα ταμεία, έστω και αν είναι λίγα να βάλουν το πλεόνασμά τους στη μαύρη τρύπα ενός μεγάλου ταμείου, πλεόνασμα που δεν φτάνει ούτε για… ζήτω!!!
Καλό λοιπόν θα ήταν αντί η Κυβέρνηση να θέτει… χρονοδιάγραμμα στο διάλογο να βάλει χρονοδιάγραμμα στην καταβολή του χρέους.

No comments: