Wednesday, March 5, 2008

Υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση;

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που πολλές φορές ακούμε ή κάνουμε αναφορά στη λέξη «συνείδηση». Τι σημαίνει όμως όταν λέμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση; Να προστατεύουμε το περιβάλλον. Πρόσφατα ακούσαμε ότι ο Έλληνας πρέπει να αποκτήσει και ασφαλιστική συνείδηση.
Για πρώτη φορά ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για έναν όρο που θα πρέπει να καθιερωθεί και να γίνει αποδεκτός απ’ όλους.
Πως όμως μεταφράζεται στο ασφαλιστικό;
Πολύ απλά, θα πρέπει οι νέοι να πιστέψουν στο ασφαλιστικό σύστημα, θα πρέπει να πιστέψουν ότι αν εργάζονται απαιτώντας εισφορές στα ταμία θα στηρίξουν το σύστημα, τους ήδη μετόχους, αλλά και τους εαυτούς τους ώστε να πάρουν και αυτοί σύνταξη μετά από δεκαετίες.
Οι κινδυνολογίες που ακούγονται το τελευταίο διάστημα τείνει να διαμορφώσει μία πολύ κακή συνήθεια. Να εργάζονται χωρίς να ζητούν ασφαλιστικές καλύψεις υποσκάπτοντας χωρίς να το καταλαβαίνουν το σύστημα και οδηγώντας το με μαθηματικό τρόπο στην άμεση κατάρρευση.
Αντιθέτως αν πιστέψουν ότι υπάρχει λύση και αποκτήσουν τη νέα έννοια, «ασφαλιστική συνείδηση» το σύστημα θα εξυγιανθεί, θα ανακάμψει και θα σωθεί.
Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στις πολύ μικρές – οικογενειακές επιχειρήσεις. Εκεί δουλεύουν άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος χωρίς καλύψεις με στόχο να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του μαγαζιού ή της επιχείρησης. Και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Μπορεί το κόστος να ανέβει, όμως είναι προς όφελος όχι μόνο του κοινωνικού συστήματος, αλλά και της οικογένειας που θα δει τους κόπους της να ανταμείβονται, έστω και μετά από χρόνια.
Όμως από την άλλη όταν βλέπει υπουργό, τον Βασίλη Μαγγίνα, να μην ασφαλίζει το οικιακό τους προσωπικό ενώ μάλιστα ήταν και ο υπέρμαχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τι να κάνει !!!
Κατά τα άλλα η Κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο δηλώνει ότι θα λύσει το ασφαλιστικό.
Δυστυχώς όμως διαφορετική είναι η πρόθεση…
Λύση με τα μέτρα που προτείνει δεν υπάρχει.
Αντίθετα. Κινητοποιήσεις, αναταραχή και απεργίες θα φέρουν.

No comments: