Friday, February 15, 2008

Άνθρακες ο… θησαυρός

Περίμεναν όλοι οι κοινωνικοί φορείς, αλλά και οι εργαζόμενοι να μάθουν δια στόματος Πρωθυπουργού, τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση.
Δυστυχώς ο… θησαυρός ήταν… άνθρακες.
Γενικότητες, αοριστολογίες, κινδυνολογία και αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις χωρίς να βγαίνει το ασφαλιστικό από το τούνελ. Περικοπές επικουρικών συντάξεων, αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης και ο λογαριασμούς πάλι στους πολίτες από τους έμμεσους φόρους όπως το ΦΠΑ και τον κοινωνικό φόρο που πληρώνουν και σήμερα.
Αντί τα χρήματα να τα βάλει το κράτος θα τα πληρώσουν από τον ΦΠΑ (4%) πάλι οι εργαζόμενοι που θα δούν σε λίγο διάστημα να αυξάνει ο ΦΠΑ κατά δύο ακόμα μονάδες και από το 19% να πηγαίνει στο 21% για να… σωθεί το ασφαλιστικό.
Η συζήτηση στη Βουλή σε Κυβερνητικό επίπεδο ήταν για κλάματα. Το ίδιο και η κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όμως ακούσαμε δύο φωνές από διαφορετικούς χώρους που έκαναν προτάσεις ουσίας και όχι απλά… επικρίσεις.
Ο Αλέξης Αλαβάνος ήταν ο μόνος που έκανε ανάλυση των μέτρων, «διαβάζοντας» πίσω από τις εξαγγελίες και την «ξύλινη γλώσσα» της Κυβέρνησης. Η δεύτερη φωνή ήταν του Γιώργου Καρατζαφέρη. Οι προστάσεις που έκανε βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος έξω από τα συνηθισμένα.
Εντελώς διαφορετικό σκεπτικό που εξέθεσε τους καρεκλοκένταυρους της εξουσίας των 30 τελευταίων ετών που μένουν αγκυλωμένοι στο σύστημα, που δεν έχουν πρόταση και όραμα.
Αλαβάνος και Καρατζαφέρης ήταν μία όαση ιδεών για το ασφαλιστικό, απέναντι σε μία Κυβέρνηση που 4 μήνες έλεγε ότι συζητούσε με τους κοινωνικούς εταίρους σε έναν διάλογο… κωφών και που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ποια θα είναι τα ειδικά μέτρα για τη λύση τους ασφαλιστικού.
Και μετά αναρωτιούνται γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ τραβούν την… ανηφόρα στις δημοσκοπήσεις.

No comments: