Monday, February 18, 2008

Χιονισμένη «σύγχρονη» Μπανανία

Η κακοκαιρία ήρθε, μαζί και τα προβλήματα. Κάθε φορά που ρίχνει πάνω από 5 πόντους χιόνι, όλα παραλύουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος, τους δήμους και τις νομαρχίες. Όμως από αυτό το σημείο μέχρι την πλήρη αδυναμία υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Η ΕΜΥ μας είχε προειδοποιήσει για το χιονιά, την ένταση των ανέμων, την ποσότητα της χιονόπτωσης και ίσως για πρώτη φορά με ακρίβεια μας είπαν και την ώρα κάθε κύματος.
Δυστυχώς αν και τα γνωρίζαμε όλοι εμείς, και οι υπεύθυνοι, πολλά ήταν τα τραγικά περιστατικά που είδαμε και αυτή της φορά, περιστατικά που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν σε ένα «προηγμένο κράτος» όπως έσπευσε να μας θυμίσει ότι είναι η Ελλάδα ο υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Μόνο στη…. Μπανανία θα έκλεινε το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας με 30 πόντους χιόνι, ένα αεροδρόμιο που είναι καινούργιο. Τραγικό όταν σκεφτεί κανείς ότι χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ρωσία, και δεκάδες άλλες, ακόμα και στις ΗΠΑ και τον Καναδά τα αεροδρόμια κλείνουν μετά το ένα μέτρο.
Φυσικά όταν βλέπεις ότι ακόμα και ο ΗΣΑΠ δεν λειτουργούσε κανονικά, τότε τι άλλο μπορείς να πεις. Που ακούστηκε τρένο να μην λειτουργεί με τόσους λίγους πόντους χιόνι. Που ακούστηκε να μην κυκλοφορεί κανένα λεωφορείο με τη «φτηνή» δικαιολογία των ατυχημάτων των πεζών.
Που ακούστηκε να κλείνει η «Αττική Οδός» έστω και κατά τμήματα, ένας δρόμος ιδιωτικός που θα πρέπει να μένει ανοιχτή έστω και μία λωρίδα κυκλοφορίας.
Το κράτος προσπάθησε, λένε οι αρμόδιοι.
Τι περιμένατε να πούνε;
Είμαστε ανίκανοι !
Να συμφωνήσω ότι προσπάθησαν να κρατήσουν κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς. Η Λεωφόρος Συγγρού που το σήμερα το πρωί ήταν σε τραγικό σημείο, δεν είναι κεντρικός δρόμος; Το ίδιο και η Κηφισίας και η Κατεχάκη και η Μεσογείων.
Αποτυχία και αυτή τη φορά, όπως κάθε άλλη φορά ή χρονιά που πέφτει μία ή δύο ημέρες χιόνι.
Μας βλέπουν οι ξένοι και γελούν…
Για όλα τα παραπάνω εξακολουθούμε να είμαστε… Μπανανία και όχι προηγμένο και σύγχρονο κράτος.
Οι πολίτες έχουν ευθύνη, πρέπει να καθαρίσουν την αυλή τους, το πεζοδρόμιο και να ρίξουν αλάτι, αλλά τους δρόμους και τα στενά πότε θα τους καθαρίσει το κράτος. Και όταν λέμε κράτος δεν εξαιρούμε κοινότητες, δήμους και νομαρχίες.
Κάτι φταίει.Η πολυδιάσταση των αρμοδιοτήτων, η πολυφωνία των υπευθύνων, η ανικανότητα, η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, δεν ξέρουμε. Ότι όμως και να είναι, η ευθύνη τη πολιτείας η μεγάλη.

No comments: