Thursday, April 3, 2008

ΙΚΑ το μεγαλείο σου…

Σε μία εποχή που εκτός από το Σκοπιανό και το «βέτο» στο ΝΑΤΟ, μας απασχολεί και το ασφαλιστικό θα πρέπει να δούμε εκτός από τα συνταξιοδοτικά όρια, τα ποσοστά σύνταξης και τη λειτουργία των ταμείων.
Των ασφαλιστικών φορέων και κυρίως του ΙΚΑ που ακόμα βρίσκεται, χωρίς υπερβολή, σε πρωτόγονη μορφή. Η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Δεκάδες τα χαρτιά που χρειάζεσαι για να πάρεις χρήματα πίσω από μία εξέταση που έκανες σε ιδιωτικό κέντρο, ή ακόμα και κάποιο επίδομα όπως τοκετού ή λοχείας.
Μία επίσκεψη σε κάποιο υποκατάστημα σου δίνει ξεκάθαρη εικόνα. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ Αγίου Σεφάνου κανείς δεν πάει μόνο μία φορά. Και δεν είναι ότι κανείς δεν σου λέει το τι χρειάζεσαι από πλευράς δικαιολογητικών είναι και το ότι στους τρεις εργαζόμενους εξυπηρετεί μόνο ένας, ενώ μπορεί να «μπλοκάρεις» επειδή δεν έχει πρωτότυπο αντίγραφο, αφού το επικυρωμένο ίσως να μην τους κάνει.
Τραγικά…
Βέβαια μπορεί να λέμε ότι το σύστημα, η γραφειοκρατία και η απουσία μηχανοργάνωσης φταίνε, όμως κακά τα ψέματα εμπλοκή έχουν και οι ανευθυνό-υπεύθυνοι υπάλληλοι. Φανταστείτε ότι για ένα επίδομα λοχείας σου κάνει η σύζυγος εξουσιοδότηση στην υπάλληλο που ελέγχει τα χαρτιά και όταν πας στο ταμείο κοιτάνε το χαρτί σαν… εξωγήινο και σε ρωτούν αν το έκανες στα γραφεία τους. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει όνομα υπαλλήλου (τον γνωρίζει), αλλά και σφραγίδα του υποκαταστήματος.
Όσο για τις… ουρές, δεν πρόκειται να σταματήσουν με τη λογική των τμηματαρχών και των προϊσταμένων. Προέχουν οι καλές εσωτερικές σχέσεις και μετά ο πολίτης. Σήμερα στον Άγιο Στέφανο μία υπάλληλος εξυπηρετούσε το κοινό, η δεύτερη περνούσε κάποια στοιχεία στο σύστημα και ο τρίτος έκοβε… βόλτες.
Τι και αν περίμεναν δεκαπέντε άτομα στις παροχές. Όταν η υπάλληλος που εργαζόταν πήγε για διάλειμμα είχαμε ένα κενό δέκα λεπτών επειδή οι άλλοι έκαναν ότι και πριν…
Δεν αρκεί να αλλάξει το σύστημα, πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του προσωπικού. Αυτό θα ήταν ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τον Κώστα Καραμανλή και όχι ο νόμος για ασφαλιστικό που ψηφίστηκε. Από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει η σημερινή κυβέρνηση που είναι στη δεύτερη τετραετία και που από την πρώτη υποσχέθηκε «επανίδρυση του κράτους».

No comments: