Sunday, April 20, 2008

Η Αφρική είναι πιο κοντά απ’ ότι πιστεύουμε

Οι σεισμολόγοι και οι γεωλόγοι που ασχολούνται με τις τεκτονικές πλάκες διαπιστώνουν μία κίνηση της Αφρικανικής Ηπείρου κατά ένα μέτρο κάθε χρόνο προς την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια Αφρική και Ευρώπη θα έχουν γίνει μία Ήπειρος με την έρημο να έχει καλύψει όλη την περιοχή που σήμερα χαρακτηρίζει την Ελλάδα την Ιταλία, την Ισπανία, αλλά και την Τουρκία.
Εντυπωσιακή ως διαπίστωση όμως δεν φαίνεται κάτι το ανησυχητικό μιας και κανείς από εμάς ή ακόμα και τα παιδιά των παιδιών μας δεν θα το βιώσουν.

Μπορεί να μην δούμε ποτέ τις δύο Ηπείρους να γίνονται μία όμως δυστυχώς την ερημοποίηση της χώρας μας έχουμε αρχίσει να τη ζούμε…
Τα όσα λέμε δεν έχουν δόση υπερβολής. Το έχετε διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Το έντονο φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την έρημο είναι ένα από τα σημάδια των καιρών που θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε αλλαγή του τοπίου στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.
Κάτι δηλαδή που πιθανότατα να βιώσουμε και εμείς. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έφερε πιο θερμά καλοκαίρια στην Ελλάδα, αλλά και ηπιότερους χειμώνες. Η απουσία μεγάλων δασικών εκτάσεων με τις φωτιές στην Πελοπόννησο τον Αύγουστο του 2007 θα επιβαρύνουν την κατάσταση τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Αν σε αυτά προσθέσετε την απουσία βροχών με αποτέλεσμα τη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, αλλά και τη σκόνη που μέρα με την ημέρα σκεπάζει τις καλλιέργειες μειώνοντας την παραγωγή, τότε πολύ εύκολα θα διαπιστώσετε και εσείς ότι η Αφρική είναι πιο κοντά απ’ ότι πιστεύουμε.
Τα επόμενα δέκα χρόνια το περιβάλλον θα έχει αλλάξει τόσο πολύ που με δυσκολία θα αναγνωρίζουμε περιοχές ακόμα και πολύ κοντά σε εμάς.
Για αυτό θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ως ενεργοί πολίτες. Μην περιμένετε από το κράτος να κάνει κάτι. Θα ξυπνήσει προς το τέλος για να μας πουν οι ανευθυνο-υπεύθυνοι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα !!!

No comments: