Sunday, March 16, 2008

Κάτι παραπάνω ξέρουν οι εργαζόμενοι

Όσο πλησιάζουμε στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, του τρίτου εδώ και δεκαπέντε χρόνια, τόσο οι αντιδράσεις θα κορυφώνονται, ενώ και μετά την ψήφιση οι αντιδράσεις δεν θα κοπάσουν.
Μα καλά, οι εργαζόμενοι είναι τρελοί που αντιδρούν σε ένα τόσο καλό νομοσχέδιο και η κυβέρνηση λογική που δεν ακούει τους… τρελούς και θα κάνει τελικά αυτό που θέλει;
Όχι βέβαια. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.
Εργαζόμενοι και Κυβέρνηση έχουν δίκιο, αλλά και άδικο.
Δυστυχώς τα μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο είναι πρόχειρα, γραμμένα στο γόνατο χωρίς λογική, συνέχεια και το κυριότερο μελέτες που να δείχνουν ότι το ασφαλιστικό θα το ξεχάσουμε για τα επόμενα 30 χρόνια.
Αυτό θα πρέπει να είναι το βάθος χρόνου, ενός ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αφού δεν θα πρέπει σε αυτό να εμπίπτουν οι σημερινοί εργαζόμενοι, αλλά αυτοί που θα μπουν στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα όμως ισχύει κάτι μοναδικό!
Η Νέα Δημοκρατία σαν Κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έφερε το νόμο Σιούφα που άλλαζε το ΠΑΣΟΚ με το νόμο Ρέππα το 2000 και τώρα η Νέα Δημοκρατία και πάλι αλλάζει τα δεδομένα. Συμπέρασμα; Τρεις αλλαγές σε χρόνο μισό τους εργασιακού βίου ενός πολίτη. Δηλαδή στην Ελλάδα ξεκινάς να δουλεύεις, γνωρίζεις ότι μετά από 35 χρόνια θα πάρεις σύνταξη, αλλά επειδή οι αλλαγές τα πρώτα 15 χρόνια είναι τρεις και θα ακολουθήσουν άλλες τόσες και παραπάνω τα επόμενα χρόνια δεν ξέρεις που θα καταλήξεις.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Το πρόβλημα με ορισμένα ταμεία, τα πολυπληθέστερα, είναι γνωστά. Κακοδιαχείριση και αδυναμία ελέγχων τα έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Οι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που το γνωρίζουν αυτό, και οι πρώτοι που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Αυτό αυτή την παραδοχή μέχρι όμως μόνο οι εργαζόμενοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αλλά και την επιπλέον δουλειά και κανείς από τους άλλους εταίρους του ασφαλιστικού (επιχειρήσεις και κράτος) απέχει.
Αυτό δεν μπορούν να δεχθούν οι πολίτες και για αυτό αντιδρούν.
Όσο για τις απόψεις της Φάνης – που υπουργοποιήθηκε ξανά για τελευταία φορά αφού πάει ως Ιφιγένεια – ότι δεν κάνει πίσω η Κυβέρνηση, αυτές δεν είναι και τόσο δημοκρατικές.
Να θυμίσω τόσο στη Φάνη όσο και στη σημερινή ή και την αυριανή Κυβέρνηση ότι έχουμε Δημοκρατία. Τέτοιες δηλώσεις είναι άστοχες και δεν αρμόζουν στην Πετραλιά που έχει καταλάβει ότι δεν την επέλεξε ο πρωθυπουργός για τα προσόντα της, αλλά για να την… αποστρατεύσει στις ερχόμενες εκλογές.

No comments: