Friday, May 9, 2008

Κάρφωσε τους τραπεζίτες ο Πρόεδρος

Η Ελλάδα η χώρα που γέννησε τον Πολιτισμό και τον αθλητισμό που έδωσε τα φώτα της στον κόσμο στην αρχαιότητα, εξακολουθεί και στις μέρες μας να ταράζει τα νερά με άξιους Προέδρους. Μετά τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο που έδωσε άλλο κύρος στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας μιλώντας για όλα τα θέματα και ο Κάρολος Παπούλιας αποδεικνύει ότι είναι εξίσου ικανός.
Δικαιολογημένα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι είναι ο δικός μας Πρόεδρος και όταν μιλά μας εκφράζει. Η τελευταία ου παρέμβαση στη συγκέντρωση των προέδρων των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης δεν τάραξε απλά τα νερά τους θύμισε το πλέον απλό που όταν είσαι στην κορυφή δεν βλέπεις…

Τους είπε να είναι μην ψάχνουν πάντα το μεγάλο κέρδος, γιατί χωρίς καταθέτες θα κλείσουν. Η πίεση λοιπόν είναι αμφίδρομη, ενώ τα κέρδη τους μονόδρομη μαθηματική πράξη.
Η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ο περιορισμός των καταθέσεων μπορεί να μην έχει βραχυπρόθεσμο κέρδος για τους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά μακροπρόθεσμα θα φέρει μεγαλύτερα κέρδη και σταθερότητα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάρολος Παπούλιας δείχνει την ευαισθησία του στους πολίτες. Είναι πάντα κοντά τους, σε όλες τις στιγμές είτε με επίσημη ιδιότητα είτε ανεπίσημα.
Βλέπετε υπάρχει και ένας Πολιτικός που μας εκφράζει…
Κατά τα άλλα οι τραπεζίτες βρήκαν τη λύση για τη μείωση του πληθωρισμού. Είναι οι αυξήσεις στους μισθούς !!!
Κρίμα οι πολυετείς σπουδές, τα μεταπτυχιακά και τα… διδακτορικά. Ακόμα και ένας απλός άνθρωπος θα έβρισκε την πραγματική λύση. Και μπορεί μεν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες να κάνουν λόγο για συγκράτηση των μισθών, αλλά πάντα στο μυαλό τους έχουν το τι συμβαίνει στη χώρα τους.
Σε επίπεδο που ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει με τη χώρα μας. Να υπάρξει συγκράτηση μισθών σε μία χώρα που ο βασικός είναι 1.300 ή 1.600 ευρώ ίσως και να το καταλάβουμε. Όμως εδώ στην Ελλάδα ο βασικό είναι κάτω από τα 700 ευρώ, ο μισός από το μέσο όσο της Ευρώπης.Ας φτάσουμε εκεί τους μισθούς μας και τότε και εμείς οι πολίτες θα ζητήσουμε… συγκράτηση.

Read More......

Monday, May 5, 2008

Οι «μικροί παίχτες» έχουν τη δύναμη

Φαίνεται απίθανο, όμως το περιβάλλον που τόσο πολλοί εμείς οι άνθρωποι έχουμε πληγώσει, θέλει να μας χρηματοδοτήσει. Η Ελλάδα η χώρα του ήλιου και ανέμου στο μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να προσφέρει και πάλι τα φώτα της, όχι στον πολιτισμό όπως έκανε πριν από χιλιάδες χρόνια, αλλά στην ενέργεια.
Είμαστε μία χώρα που ενεργειακά μπορεί να απεξαρτηθεί από τα παραδοσιακά καύσιμα, λιγνίτη και πετρέλαιο και να αναδειχθεί σε οδηγό ανανεώσιμων πηγών όπως η ηλιακή και η αιολική. Πολύ εύκολα κάθε νοικοκυριό θα μπορούσε να έχει για ιδία χρήση το φως του ήλιου και τη δύναμη του ανέμου και να σταματήσουμε να ξοδεύουμε χρήματα στις παραδοσιακές πηγές που όσο περνούν τα χρόνια εξαντλούνται.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δυστυχώς καθόλου συγκρίσιμα με αυτά άλλων μεγαλύτερων χωρών που πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν το ενεργειακό τους μοντέλο. Και αυτό γιατί οι ανάγκες του οικιακού τομέα είναι μόλις 3.500 MW με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα να δίνουν ήδη 890 MW.
Μία μικρή ανεμογεννήτρια και ένα μικρός φωτοβολταϊκός σταθμός μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές μας ανάγκες, να μας επιστρέψουν χρήματα πουλώντας την ενέργεια στη ΔΕΗ και αυτή με τη σειρά της σε άλλες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί κατά 30% η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα, θα καταφέρουμε να περισώσουμε τα υδάτινα αποθέματα και θα βάλουμε και λεφτά στο… παντελόνι.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση ίσως κάποιες φορολογικές απαλλαγές για να μπορέσει να γίνει τρόπος ζωής.
Μιας ζωής που θα κάνει τον κόσμο μας καλύτερο για τα παιδιά μας.
Ο Νικ Μάμπεϊ, ιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης E3G δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν έχουμε ήδη προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές. Ο πρώην σύμβουλος ενέργειας του Τόνι Μπλέρ είχε την… ατυχία να ζει στη Βρετανία, χώρα με μεγάλες περιόδους βροχοπτώσεων και απουσία ήλιου. Παρόλα αυτά κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσει τη Βρετανία μπροστά σε αιολική ενέργεια αφού παράγει ήδη 8.000 MW και μέχρι το 2020 θα έχει ακόμα 33.000 MW όταν οι οικιακές ανάγκες εκείνο το διάστημα θα είναι μόλις 30.000 MW.
Αυτά πρέπει να βλέπουμε και να ακολουθήσουμε γρήγορα το παράδειγμά τους. Βλέπετε δεν είναι μόνο οι μεγάλοι «παίχτες» στον τομέα της ενέργειας που θέλουν να δημιουργήσουν μεγάλες μονάδες.
Οι «μικροί παίχτες» έχουν τη δύναμη.

Read More......