Sunday, April 20, 2008

Η Αφρική είναι πιο κοντά απ’ ότι πιστεύουμε

Οι σεισμολόγοι και οι γεωλόγοι που ασχολούνται με τις τεκτονικές πλάκες διαπιστώνουν μία κίνηση της Αφρικανικής Ηπείρου κατά ένα μέτρο κάθε χρόνο προς την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια Αφρική και Ευρώπη θα έχουν γίνει μία Ήπειρος με την έρημο να έχει καλύψει όλη την περιοχή που σήμερα χαρακτηρίζει την Ελλάδα την Ιταλία, την Ισπανία, αλλά και την Τουρκία.
Εντυπωσιακή ως διαπίστωση όμως δεν φαίνεται κάτι το ανησυχητικό μιας και κανείς από εμάς ή ακόμα και τα παιδιά των παιδιών μας δεν θα το βιώσουν.

Μπορεί να μην δούμε ποτέ τις δύο Ηπείρους να γίνονται μία όμως δυστυχώς την ερημοποίηση της χώρας μας έχουμε αρχίσει να τη ζούμε…
Τα όσα λέμε δεν έχουν δόση υπερβολής. Το έχετε διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Το έντονο φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την έρημο είναι ένα από τα σημάδια των καιρών που θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε αλλαγή του τοπίου στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.
Κάτι δηλαδή που πιθανότατα να βιώσουμε και εμείς. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έφερε πιο θερμά καλοκαίρια στην Ελλάδα, αλλά και ηπιότερους χειμώνες. Η απουσία μεγάλων δασικών εκτάσεων με τις φωτιές στην Πελοπόννησο τον Αύγουστο του 2007 θα επιβαρύνουν την κατάσταση τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Αν σε αυτά προσθέσετε την απουσία βροχών με αποτέλεσμα τη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, αλλά και τη σκόνη που μέρα με την ημέρα σκεπάζει τις καλλιέργειες μειώνοντας την παραγωγή, τότε πολύ εύκολα θα διαπιστώσετε και εσείς ότι η Αφρική είναι πιο κοντά απ’ ότι πιστεύουμε.
Τα επόμενα δέκα χρόνια το περιβάλλον θα έχει αλλάξει τόσο πολύ που με δυσκολία θα αναγνωρίζουμε περιοχές ακόμα και πολύ κοντά σε εμάς.
Για αυτό θα πρέπει να λάβουμε μέτρα ως ενεργοί πολίτες. Μην περιμένετε από το κράτος να κάνει κάτι. Θα ξυπνήσει προς το τέλος για να μας πουν οι ανευθυνο-υπεύθυνοι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα !!!

Read More......

Saturday, April 19, 2008

Ο Κλαδάς κάηκε στο… 15

Η αποπομπή του Σπύρου Κλαδά από την υπηρεσία ειδικών ελέγχων – πρώην ΣΔΟΕ – δεν αφορά ούτε τους ελέγχους στο Alter όπως αρκετοί προσπάθησαν να μας πείσουν. Ο Κλαδάς έπεσε μέσα στο δικό του… λάκο. Αυτόν που… έσκαψε πριν από 15 μήνες όταν δημιούργησε την προκήρυξη για τις προσλήψεις στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης.
Έργο δικό του ήταν και όχι του Ζαχόπουλου, όπως προσπάθησαν να του φορτώσουν ορισμένοι. Ο Κλαδάς ήταν ο εμπνευστής του διαγωνισμού που ούτε λίγο ούτε πολύ πριμοδοτούσε όσους υπηρέτησαν στη δική του υπηρεσία με 15 μόρια για κάθε μήνα εργασίας.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που συγκέντρωσε 23.000 υποψηφίους ήταν να μην μπορούν να κερδίσουν αφού για να φτάσουν τους 18μηνήτες πριμοδοτούμενους του Κλαδά θα έπρεπε εκτός από πτυχία με άριστα και μεταπτυχιακά να έχουν και πάνω από 25 χρόνια προϋπηρεσίας και στο τέλος να περάσουν και τη συνέντευξη.
Αυτός ο διαγωνισμός με το συντελεστή «15» ήταν που τον έκαψε. Εκτός από δύο εφημερίδες που ανέδειξαν το θέμα το αθλητικό Derby και το Κυριακάτικο Βήμα πριν από έναν χρόνο, το ΑΣΕΠ στην ετήσια έκθεσή του είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό «στημένο» ενώ ο Μιχάλης Λιάπης αναγκάστηκε να τον ακυρώσει.
Φυσικά ο Σπύρος Κλαδάς, δικηγόρος στο ίδιο γραφείο με τον Κώστα Καραμανλή πήρε προαγωγή σε μία υπηρεσία που ελέγχει και μπορεί να στείλει στο «απόσπασμα» όποιον θέλει.
Εκεί ήταν που την πάτησε. Τόσο η υπόθεση του Κώστα Κουκοδήμου που τον έστειλε να μεσολαβήσει στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο όσο και τα όσα ακολούθησαν ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να τον αποπέμψει. Μεγάλο πλήγμα για την Κυβέρνηση, όμως δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μία κίνηση του Κώστα Καραμανλή που θα πρέπει να παραδειγματίσει όλους τους στενούς τους συνεργάτες καθώς και όλους αυτούς που τον… μνημονεύουν.
Μέχρις εδώ όλα καλά. Αρκεί να μην ακολουθήσει και ο Καραμανλής την λογική των προηγούμενων Κυβερνήσεων, τη λογική της «ανακύκλωσης» και τον δούμε σε άλλο πόστο, χρηματοδοτούμενο και αυτό από τον κρατικό κορβανά.

Read More......

Thursday, April 17, 2008

Οικολογία χωρίς μέλλον...

Καθαρό περιβάλλον, για ποιους;
Ωραίο ερώτημα που έχει δύσκολη απάντηση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να μειώσουμε τις καταναλώσεις σε καύσιμα, για την ανακύκλωση, για ένα καλύτερο περιβάλλον που θα κληθούν να ζήσουν τα παιδιά μας.
Όλα αυτά είναι πολύ ωραία και σωστά. Όμως ακούσαμε τελευταία ότι η ανάγκη για καθαρά καύσιμα οδηγεί σε ραγδαία άνοδο των τιμών αγαθών, αφού μειώνονται οι καλλιέργειες σιτηρών, ρυζιού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τις βιοκαλλιέργειες. Τελικά μπορεί να μην έχουμε φαγητό, αλλά τα αυτοκίνητά μας θα... ταξιδεύουν.

Μόνο που δεν θα πηγαίνουν πουθενά αφού κανείς από εμάς ή και τα παιδιά μας δεν θα υπάρχει.
Δεν λέει κανείς ότι δεν θα πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον και να μας απασχολεί. Λέμε ότι όπως συμβαίνει με το ανθρώπινο γένος πολλές φορές χάνουμε το... μέτρο.
Κοινή λογική χρειάζεται και στην οικολογική συνείδηση. Καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον έστω και λίγο και όλοι μαζί να σώσουμε τον πλανήτη.
Αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να ακολουθήσουμε και στις καθαρές πηγές ενέργειας. Πολλά και μεγάλα τζιπ βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους. Με μία απλή κίνηση σε υβριδικό επίπεδο μπορούμε να εξοικονομήσουμε χιλιάδες λίτρα, αφήνοντας λιγότερα καυσαέρια και ρίπους. Ας ξεκινήσουμε να μειώνουμε τους ρίπους και όχι να προσπαθούμε να τους εξαφανίσουμε. Και αυτό γιατί εκτός από τους ρίπους θα εξαφανιστούμε κι εμείς.
Όλοι θα πρέπει να αγαπούμε το περιβάλλον. Είναι το σπίτι μας και χρειάζεται προστασία. Θα πρέπει λοιπόν τα μέτρα που θα λάβουμε να έχουν, αρχή, μέση και κυρίως προοπτική!

Read More......

Monday, April 7, 2008

Ντόπινγκ: Κοινό... μυστικό σε όλους

Και ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν ότι οι αθλητές ντοπάρονται. Ανακάλυψαν τις απαγορευμένες ουσίες και τα συμπληρώματα διατροφής, ανακάλυψαν ότι οι υψηλές επιδόσεις χρειάζονται εκτός από ταλέντο και πολύ σκληρή δουλειά και κάτι ακόμα.
Το ντόπινγκ, κοινό μυστικό, σε όλου όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό ήρθε στην επικαιρότητα με την υπόθεση των 11 αθλητών της άρσης βαρών, όταν σαν φαινόμενος είναι καθημερινό και σε όλους τους χώρους άθλησης.
Μπορεί στα σχολεία να μιλούν ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα ναρκωτικά, όμως στους αθλητικούς χώρους, ακόμα και σε αυτούς που δεν προετοιμάζουν πρωταθλητές υπάρχει διακίνησή τους με την μία ή την άλλη μορφή.

Καλά ποιος δεν γνωρίζει ότι οι επιδόσεις σε όλα τα αθλήματα είναι πλέον εξωπραγματικές;
Ποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι αδύνατον ακόμα και για αθλητές ομαδικών αθλημάτων να δίνουν αγώνες Τετάρτη και Κυριακή σε επίπεδο πρωταθλητισμού και να αποδίδουν;
Ποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι περισσότεροι έλεγχοι είναι για τα… μάτια του κόσμου και όχι επί της ουσίας μιας και μπορεί να επιλέξεις το χρονικό σημείο τους;
Μα, όλοι τα ξέρουν αυτά.
Το σύστημα, όχι το Ελληνικό, αλλά το παγκόσμιο είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που δεν τους ενδιαφέρει ο συναγωνισμός και η ευγενής άμιλα, αλλά η νίκη, η πρόκριση, ο τίτλος, το μετάλλιο.
Κίνητρα, οικονομικά και επαγγελματικής αποκατάστασης, χορηγοί, εταιρίες κολοσσοί, διαφημιστικές καμπάνιες, είδωλα θετικά στην αρχή και αρνητικά στη συνέχεια περιστρέφονται γύρω από το ντόπινγκ.
Μόνο υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος, τη στάση της Πολιτείας, η Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, των αθλητικών ομοσπονδιών στη χώρα μας, αλλά και των διεθνών.
Όσο υψηλότερο το επίπεδο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τόσο περισσότερο γεμίζει το ταμείο τους από σπόνσορες, τηλεοπτικά δικαιώματα και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Αυτά τα γνωρίζουν όλοι.
Οι συσκέψεις των τελευταίων ημερών δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Και αυτό γιατί δεν ασχολούνται με την ουσία, ούτε κανείς ανοίγει τα χαρτιά του για το πρόβλημα. Κάθε ένας από αυτούς κρατούν τα στοιχεία για λογαριασμό του. Δεν λένε τίποτα και δεν κάνουν τίποτα.
Απλά στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης θα τα πουν, θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να παταχθεί το φαινόμενο και μετά θα τα ξεχάσουν.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή θα κάνει ότι και στο παρελθόν, θα καλέσει τους αθλητές να περάσουν από έλεγχο πριν αναχωρήσει η ομάδα για το Πεκίνο, θα είναι όλοι καθαροί, εκτός από κάποιο «λάθος», και θα πουν ότι έπραξαν το καθήκον τους.
Αυτή είναι όλη η ιστορία.
Σύντομα και ξεκάθαρα.
Αν δεν δημιουργήσουμε νέα πολιτική στον αθλητισμό, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Τα ίδια θέματα θα μας απασχολούν και μετά από καιρό…

Read More......

Thursday, April 3, 2008

ΙΚΑ το μεγαλείο σου…

Σε μία εποχή που εκτός από το Σκοπιανό και το «βέτο» στο ΝΑΤΟ, μας απασχολεί και το ασφαλιστικό θα πρέπει να δούμε εκτός από τα συνταξιοδοτικά όρια, τα ποσοστά σύνταξης και τη λειτουργία των ταμείων.
Των ασφαλιστικών φορέων και κυρίως του ΙΚΑ που ακόμα βρίσκεται, χωρίς υπερβολή, σε πρωτόγονη μορφή. Η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο. Δεκάδες τα χαρτιά που χρειάζεσαι για να πάρεις χρήματα πίσω από μία εξέταση που έκανες σε ιδιωτικό κέντρο, ή ακόμα και κάποιο επίδομα όπως τοκετού ή λοχείας.
Μία επίσκεψη σε κάποιο υποκατάστημα σου δίνει ξεκάθαρη εικόνα. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ Αγίου Σεφάνου κανείς δεν πάει μόνο μία φορά. Και δεν είναι ότι κανείς δεν σου λέει το τι χρειάζεσαι από πλευράς δικαιολογητικών είναι και το ότι στους τρεις εργαζόμενους εξυπηρετεί μόνο ένας, ενώ μπορεί να «μπλοκάρεις» επειδή δεν έχει πρωτότυπο αντίγραφο, αφού το επικυρωμένο ίσως να μην τους κάνει.
Τραγικά…
Βέβαια μπορεί να λέμε ότι το σύστημα, η γραφειοκρατία και η απουσία μηχανοργάνωσης φταίνε, όμως κακά τα ψέματα εμπλοκή έχουν και οι ανευθυνό-υπεύθυνοι υπάλληλοι. Φανταστείτε ότι για ένα επίδομα λοχείας σου κάνει η σύζυγος εξουσιοδότηση στην υπάλληλο που ελέγχει τα χαρτιά και όταν πας στο ταμείο κοιτάνε το χαρτί σαν… εξωγήινο και σε ρωτούν αν το έκανες στα γραφεία τους. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει όνομα υπαλλήλου (τον γνωρίζει), αλλά και σφραγίδα του υποκαταστήματος.
Όσο για τις… ουρές, δεν πρόκειται να σταματήσουν με τη λογική των τμηματαρχών και των προϊσταμένων. Προέχουν οι καλές εσωτερικές σχέσεις και μετά ο πολίτης. Σήμερα στον Άγιο Στέφανο μία υπάλληλος εξυπηρετούσε το κοινό, η δεύτερη περνούσε κάποια στοιχεία στο σύστημα και ο τρίτος έκοβε… βόλτες.
Τι και αν περίμεναν δεκαπέντε άτομα στις παροχές. Όταν η υπάλληλος που εργαζόταν πήγε για διάλειμμα είχαμε ένα κενό δέκα λεπτών επειδή οι άλλοι έκαναν ότι και πριν…
Δεν αρκεί να αλλάξει το σύστημα, πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του προσωπικού. Αυτό θα ήταν ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τον Κώστα Καραμανλή και όχι ο νόμος για ασφαλιστικό που ψηφίστηκε. Από εκεί θα έπρεπε να ξεκινήσει η σημερινή κυβέρνηση που είναι στη δεύτερη τετραετία και που από την πρώτη υποσχέθηκε «επανίδρυση του κράτους».

Read More......